Reformaationäyttely kirkonrottien silmin

Moikka! Me olemme kirkonrotat Tilda ja Hulda. Oletkin ehkä joskus kuullut meistä, ehkä jopa tavannut? Olemme eloisia rottaserkuksia, joille maistuvat kaikki seikkailut ja juustot.

Kuva: Timo Jakonen

 

Viime syksystä saakka olemme asustelleet Turun Tuomiokirkossa, jossa olemme saaneet erityistehtävän opastaa esikoululaisia reformaatio- eli uskonpuhdistusajan tapahtumista kertovaan lastennäyttelyyn. Tehtävä on ollut meille mieluisa, sillä viihdymme hyvin tuon suuren, lähes ikiaikaisen kirkon holveissa. Ajatella, että nuo kiviseinät ovat olleet pystyssä jo vuosisatoja! Turun Tuomiokirkko juhlii tänä vuonna 717. syntymäpäiväänsä. Se olisikin vanhin synttärisankari, jonka juhliin olisimme koskaan päässeet osallisiksi.

Tuomiokirkon synttäreiden sijasta juhlimme kuitenkin tänä vuonna reformaation pyöreitä vuosia, siitä kun tulee kuluneeksi jo 500 vuotta. Silloin Turussakin elettiin keskiaikaa, ja vaikka monet meille tutut asiat, kuten esimerkiksi Tuomiokirkko, olivat jo olemassa, poikkesi tuo aika monin tavoin nykyajasta.

Reformaation aloittajana pidetään saksalaista opettajaa ja pappia Martti Lutheria. Hän ei ollut tyytyväinen tiettyihin katolisen kirkon tapoihin ja halusi tehdä muutoksia kirkon sisällä. Suomessa suurimpiin reformaatiovaikuttajiin lukeutuu turkulainen piispa Mikael Agricola – tai piispamunkki, kuten Hulda kerran nälissään muisti. Mikael käänsi Raamatun tekstejä latinasta suomeksi. Hän kirjoitti myös ensimmäisen suomenkielisen aapisen. Siksi häntä pidetään suomen kirjakielen isänä. Hulda on vakuuttunut, että suomen kirjakieli antoi Mikaelille isänpäivänä kortin. No, oli niin tai näin, hän on ainakin meidän mielestämme yksi historiamme merkittävimmistä henkilöistä. Ilman häntä kouluissa ei ehkä opittaisi lukemaan suomea ollenkaan. Sehän olisi hassu ajatus, eikö sinustakin? Useasti käymmekin lasten kanssa kierroksen päätteeksi heittämässä ”yläfemmat” Mikaelin patsaalle kiitoksena hänen hienosta työstään. Osaatko sinä heittää yläfemman? Jos osaat, käy ihmeessä katsomassa lastennäyttely Agricola-kappelissa ja lähtiessäsi tervehdi Mikaelia Tuomiokirkon eteisessä.

Hauskaa kevättä ja moikataan kun ta-va-taan!

 

Terveisin kirkonrotat Tilda ja Hulda

 

 

Lisää uusi kommentti

CAPTCHA
Tällä testillä varmistamme, ettet ole robotti